Sia Windig

Search our Site

Sia Windig ~ de vrouw achter laptop, camera, drone en microscoop

Sia Windig

Hoe een insect mij inspireert

Wist je dat duizenden mieren in een paar dagen verhuizen als de oude plek niet meer werkt? Er is een slimme mier met lef voor nodig die op onderzoek uitgaat, de weg vindt naar een oplossing en medestanders aan de gang zet. En voordat je het weet verhuist het hele volk mee naar een geschiktere plaats.

Het verhaal van de mieren illustreert wat mij triggert en wat mij hoop geeft. Niets leuker dan om als schrijver en fotograaf bezig te zijn met vindingrijkheid en oplossingen. Zowel op het menselijk vlak, bedrijfsmatig als in de natuur. Zoveel van het nieuws gaat over wat er mis is, wie wat fout doet. Ik richt liever de aandacht op oplossingen, wat mensen goed doen.


Mijn 'why'

Ik voel een urgentie om te getuigen van oplossingen en ik voel een diepe vreugde bij schoonheid in de natuur. Mijn doel is een hoopvoller en een duurzamer leven mogelijk te maken voor de bedrijven waar ik voor werk, voor de mensen om me heen en voor mezelf. Dit doe ik door verbinding met en bewustzijn voor de natuur en duurzaamheid te creëren. Dat is wat ik wil bereiken met mijn foto's en teksten. Seamus Heaney zegt in het artikel "Negotiating between the urgency of witness and the urgency of delight" over dichten, maar dat kan je vervangen door elke kunstvorm:

The poem is a showing forth of the way that poetry brings human existence into a fuller life.

En daarom ben ik altijd bezig met het maken van nieuwe beelden, nieuwe perspectieven van fotografie. Daarom sluit ik me aan bij innovatieve projecten die gaan over de energietransitie, biodiversiteit en klimaat. Ik werk als freelancer voor bedrijven en organisaties zoals Vattenfall, EWA (branchevereniging voor energie uit water), de Algemene Rekenkamer en RVO. Dit wissel ik af met opdrachten voor ZZP'ers, MKB-ondernemers en stichtingen. 


Mijn wat en hoe

  1. Online en ontvankelijk schrijven

  2. Fine art fotografie

  3. Zakelijk fotografie

  4. Wat anderen zeggen1. Online en ontvankelijk schrijven

Op de middelbare school was ik als een vis in het water met tekst verklaren. Wat is de kern van het verhaal? Wat zijn de krenten uit de pap? Met teksten schrijven voor een website, caption of nieuwsbrief doe ik nu niet anders. De grootste uitdaging is zo te schrijven dat je doelgroep er wat aan heeft, zich herkent in wat je schrijft, dat je kennis ontsluit. Een van mijn specialiteiten is het uitwerken en beschrijven van wetenschappelijke of technische concepten. Ik maak complexe onderwerpen visueel en tekstueel toegankelijk. Het is heel bevredigend werk om een technische innovatie of een wetenschappelijk onderzoek zichtbaar te maken voor een groot publiek. 

 Site-seeing met Sia is ook te vinden op www.tekstschrijver-info.nl.


2. Fine art fotografie

Eerst was fotografie mijn hobby, mijn speeltuin. Nu is het iets waar ik niet meer zonder kan en dan met name het maken van "verwonderbeelden". Er zijn zoveel perspectieven om weer te geven. Wat gebeurt er als je iets bevriest, of als je vanuit een drone of door een microscoop fotografeert? Mijn doel is verbinding met  natuur en emoties creëren door beelden die verwonderen en de focus van hoofd naar het hart en handelen verplaatsen. Want in onze levens kunnen we zoveel ten positieve keren als we ons bewust worden van de kostbaarheid van de natuur om ons heen.

Microscoop-fotografie van paprika

Verwonder

Fotograferen door een microscoop is een van mijn favoriete manieren om te ontdekken, verwonderen en laten zien hoe bijzonder onze wereld is.

Melisa Hughes verwoordt het zo:
BIGGER THAN YOU KNOW 

Bite an apple—three generations in the mouth. Twenty thousand species of shrimp in the ocean, nine thousand birds in the sky. Flowers track our our sun, gazing eyeless, all molecules no mind. Don't talk to me about galaxies and space or colonizing Mars. We are walking on magic and microbes and we don't understand any of it.microscope photography

Verbeelding

Ik neem de tijd om een onderwerp te verkennen. Wat is de essentie die ik aan de wereld wil laten zien? Ik speel met zintuigen en kunst. Soms roep je meer op door iets aan de verbeelding over te laten dan een letterlijke vertaling van de werkelijkheid.

Pure natuurbeelden die tot het hart spreken 

In fotografische kunst speel je met lijnen, vorm, textuur, kleur, licht, scherpte en diepte. Met mijn macrofotografie gebruik ik deze kennis en bewustzijn om een doeltreffende  compositie te scheppen. Maar ik laat altijd ruimte voor de verrassing van het onverwachte zoals licht en beweging. Het is een samenspel van controle en van open staan voor wat gegeven wordt. Het is misschien zoals je een wandeling in de natuur of het luisteren naar muziek beleeft. Niet alles is rationeel. Het komt op een andere manier binnen, het werkt meer op het niveau van de ziel.

Tijdens Covid waren mijn werken te zien in de tentoonstelling “Stip op de horizon" in Museum Gouda. Daarmee heb ik de publieksprijs gewonnen en de beelden zijn opgenomen in de vaste collectie. In een recensie stond: "pure natuurbeelden die tot het hart spreken." 
Sia Windig

3. Zakelijke fotografie

Bedrijven laten met mijn foto’s online zien wat ze doen. Het is deel van hun visitekaartje naar de buitenwereld. Naast dat mijn foto’s esthetisch en technisch kloppen, wil ik daarom dat mensen met mijn foto’s trots hun werk presenteren.

De laatste jaren heb ik regelmatig foto’s gemaakt voor stadsverwarming van Vattenfall. Beelden van mensen die op de meest uitdagende plaatsen leidingen aanleggen zodat het water stroomt en het aangenaam warm is in ziekenhuizen, scholen, huizen en musea. Elke keer verwonder ik me dat er zoveel te zien valt. En dat er zoveel bij komt kijken om ons land gesmeerd te laten lopen. Het valt me op dat mensen met focus aantrekkingskracht hebben. Vertrouwen winnen in bedrijven ligt besloten in het tonen van de kracht en de vindingrijkheid van de mens.

Pas als iets zichtbaar wordt, kun je jezelf ertoe verhouden

Een idee, een oplossing moet je kunnen vastpakken. Geef het een gezicht, maak het tastbaar. Dat helpt om een groot probleem te reduceren tot een duidelijke handeling zoals het oprapen van afval bij milieuvervuiling, een infographic bij verwarrende coronamaatregelen. Pas als iets zichtbaar wordt kun je je er zelf toe verhouden. Met mijn beelden en verhalen zorg ik voor connectie, voor verhoudingen.

Bekijk mijn portfolio


Aanbevelingen op LinkedIn

Ik heb met Sia samengewerkt in haar rol als contentmanager en fotograaf. Twee disciplines waar ze onmiskenbaar toegevoegde waarde heeft laten zien. Sia is op haar best als de uitdaging groot is, dan bijt ze zich vast en laat niet meer los voordat het goed en klaar is. Als fotograaf houdt ze bij de shoot al rekening met de content en de frames die het contentsysteem voorschrijft. Dat is heel efficiënt en leidt tot mooie resultaten. Gewoon heel prettig - en agile! - werken met Sia!

Bert Smit | Senior Communications Advisor bij Vattenfall - 22 januari 2020

Sia is een aanwinst voor je team! Natuurlijk schrijft ze goede teksten waarbij ze altijd rekening houdt bij wat er nodig is zoals SEO, maar ze maakt daarnaast ook prachtige foto’s. Als onderdeel van een agile team ziet ze heel goed wat er nodig is en kan dit duidelijk verwoorden waardoor je als team groeit. Echt een aanrader.

Lieke Kamp | Digitale innovaties en strategie | senior product owner | designsprinter - 6 mei 2019.


logo