Galerij

Search our Site
Toelichting en waar te vinden

Zout

IN PERSPECTIEF (serie)

Ik fotografeer letterlijk vanuit verschillende perspectieven. Vanuit de lucht met een drone, op het land met een full frame camera met groothoek- of macrolens en door de microscoop.

Zout is het eerste thema in perspectief. Zout zit vol verhalen. Mijn fotoverhaal over zout begin ik met de zoutmeren en het microalgje Dunaliella Salina in La Camargue (Frankrijk). Deze zeealg is zeer rijk aan bètacaroteen, een rood kleurpigment dat water zijn ongelooflijke roze tint geeft en waardoor de garnaal roze wordt en de flamingo die de garnaal eet ook. Met enorme installaties en vanaf gigantische zoutbergen wordt het zout verwerkt tot de witte of roze kristallen die we kennen uit de keuken. Maar ook zijn die bergen te vinden bij Rijkswaterstaat als strooizout.

De oorsprong is ook interessant. 
Zout zit in gesteente en is eeuwenoud. Als het regenwater er langs stroomt, neemt het hele kleine hoeveelheden zout mee op reis door rivieren naar de zee. Zout was zo waardevol dat het een tijd gebruikt werd als betaalwijze voor Romeinse soldaten. Daarom stamt het woord ‘salaris’ af van het Latijnse woord “sal” (zout). 

Vanuit verschillende perspectieven fotograferen doe ik omdat ik het verrassend en esthetisch mooi vind. Maar het is ook vanuit een ander perspectief dat ik zo wil fotograferen. Het medicijn tegen onverschilligheid is verwondering. Hoe meer we ons verwonderen over de natuur, hoe meer we haar zullen beschermen. Dit kan je doen met wetenschappelijke feiten die de ratio prikkelen en met beelden die onze zintuigen strelen. Ik wil een combinatie: ogen strelende beelden én verhalen die je intrigeren en voeden. Een tegengif voor 'het is te laat' gevoel.

Het tweede thema wordt de mossel en hoe de mosselbanken in structuren groeien om stevigheid te bieden in kwelders en onze dijken beschermen.


Adempauze

Met mijn stillevens in ijs bevries ik letterlijk de tijd. De onderste la van de diepvries ligt vol met experimenten. Zo zoek ik de verwondering op voor prachtige details uit de zee maar ook uit de plantenbakken hier in de buurt. Ik hou er van om verrast te worden. Daarom zijn grilligheid en intentie hier beiden in het spel. Laat je verrassen door sprookjesachtige beelden en dynamische onvoorspelbaarheid. Het blad Pf (professionele fotografie) bracht met deze serie een tribuut aan mijn manier van kijken en fotograferen.


Online

Contact over foto's

Webshop

logo